środa, 30 października 2013

Makaron z boczkiem i szpinakiem


Składniki dla dwóch osób:

  • 200 g makaronu fusili
  • 150 g boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 suszonych pomidorów
  • 3 kostki szpinaku mrożonego liściastego, najlepiej Bonduelle (można użyć świeżego)
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • oliwa z oliwek                              


Przygotowujemy składniki: kroimy boczek w drobną kostkę, czosnek w plasterki, pomidory suszone w paseczki.
Nastawiamy wodę na makaron, dodając do niej sól, po czym gotujemy makaron al dente. Polecam stosowanie makaronów pełnoziarnistych, różnica w cenie jest zauważalna, jednak jakość makaronu jest lepsza – daje on ciekawszy smak, uczucie sytości pozostaje na dłużej, a zawarty w nim błonnik oczyszcza jelita.


W między czasie przygotowujemy sos. Do garnka z grubym dnem wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy czosnek oraz boczek. Zamiast oliwy można wykorzystać zalewę z suszonych pomidorów – oszczędnie, a zarazem aromatycznie.
Jeśli zdecydujesz się na świeży szpinak, przygotowanie sosu rozpocznij od dodania do oliwy czosnku i szpinaku.
Gdy boczek się zarumieni, dodajemy suszone pomidory, a następnie szpinak. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zalewamy śmietanką kremówką.


Ugotowany makaron odcedzamy, opłukujemy zimną wodą i dodajemy do gotującego się sosu, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Całość przez chwilę gotujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wykładamy na talerze.

1 komentarz:

  1. A czy makaron fusili to są normalne świderki? a jak tak dlaczego nazywają się fusili? :D nie że jestem upierdliwa...tak tylko :)

    OdpowiedzUsuń