Składniki dla dwóch osób:
- 200 g makaronu fusili
- 150 g boczku
- 3 ząbki czosnku
- 6 suszonych pomidorów
- 3 kostki szpinaku mrożonego liściastego, najlepiej Bonduelle (można użyć świeżego)
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %
- oliwa z oliwek
Przygotowujemy składniki: kroimy boczek w drobną kostkę,
czosnek w plasterki, pomidory suszone w paseczki.
Nastawiamy wodę na makaron, dodając do niej sól, po czym
gotujemy makaron al dente. Polecam stosowanie makaronów pełnoziarnistych,
różnica w cenie jest zauważalna, jednak jakość makaronu jest lepsza – daje on
ciekawszy smak, uczucie sytości pozostaje na dłużej, a zawarty w nim błonnik oczyszcza
jelita.
W między czasie przygotowujemy sos. Do garnka z grubym dnem
wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy czosnek oraz boczek. Zamiast oliwy można
wykorzystać zalewę z suszonych pomidorów – oszczędnie, a zarazem aromatycznie.
Jeśli zdecydujesz się
na świeży szpinak, przygotowanie sosu rozpocznij od dodania do oliwy czosnku i
szpinaku.
Gdy boczek się zarumieni, dodajemy suszone pomidory, a
następnie szpinak. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zalewamy
śmietanką kremówką.
Ugotowany makaron odcedzamy, opłukujemy zimną wodą i
dodajemy do gotującego się sosu, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Całość
przez chwilę gotujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wykładamy na
talerze.
A czy makaron fusili to są normalne świderki? a jak tak dlaczego nazywają się fusili? :D nie że jestem upierdliwa...tak tylko :)
OdpowiedzUsuń