niedziela, 30 marca 2014

Owoce morza podano...
























Doborowe towarzystwo, pyszne smakołyki oraz odpowiedni trunek. To jest przepis na udany wieczór. W roli głównej wystąpiły: mule w dwóch sosach, krewetki na maśle oraz sałatka makaronowa w wykonaniu Kacpra. Było wyśmienicie.



Przygotowania do kolacji rozpoczęliśmy od obrania i pokrojenia czosnku - w jak największych ilościach. Przydał się zarówno do przygotowania muli, jak i krewetek.
























Suszone pomidory z bazylią podkreślały smak potraw.
























Skoro owoce morza, to i pietruszka się przyda.
























Na pierwszy ogień poszły krewetki. Tradycyjnie przyrządzane na maśle z czosnkiem.
























Na patelni, na małym ogniu, rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę z oliwek oraz czosnek, posypujemy odrobiną peperoncino. Wrzucamy krewetki, podsmażamy je do momentu zarumienienia. Skrapiamy sokiem z limonki bądź cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pietruszkę.





Kolej na mule. Zostały przygotowane w dwóch sosach: śmietanowym oraz czosnkowym, na oliwie.
























W pierwszej kolejności małże należy opłukać wodą. W głębokim garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy mule. Przykrywamy garnek na chwilę pokrywką, następnie dodajemy ok. 100 ml białego wina i dusimy na małym ogniu, do momentu otwarcia się małży. Otwarte mule odcedzamy.


Sos śmietanowy: drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie, przyprawiając pieprzem młotkowanym. Następnie dodajemy ok. 300 ml śmietany kremówki. Czekamy aż całość się zagotuje. Aby sos zgęstniał pozostawiamy go na małym ogniu. Dodajemy przyprawy: sól oraz mieszankę suszonych pomidorów. Gotowym sosem polewamy mule.




























































































Sos z oliwą i czosnkiem: na patelni rozgrzewamy sporą ilość oliwy z oliwek i dodajemy czosnek. Przyprawiamy odrobiną peperoncino, dodajemy pietruszkę oraz mieszankę suszonych pomidorów. Doprowadzamy do wrzenia. Gotowym sosem polewamy mule.





























































































Sałatka makaronowa


Zaczynamy od ugotowania makaronu.


Następnie podsmażamy kawałki piersi z kurczaka.


Ostudzone składniki wrzucamy do miski. Dodajemy rukolę, pomidorki koktajlowe, orzechy włoskie i oliwki.


Wszystko razem mieszamy i polewamy sosem winegret.
























Oczywiście nie mogło zabraknąć serów...
























Co za uczta, palce lizać!

Dżoana, Kacper & Zosia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz