Jakie macie plany sylwestrowe? Jeśli ten wieczór spędzacie w domu i Waszym zadaniem jest przygotowanie poczęstunku dla gości, a menu spędza Wam sen z powiek, to ten wpis jest specjalnie dla Was.
Sałatka z polędwiczką wieprzową
Składniki:
- granat
- nasiona słonecznika
- pomidorki koktajlowe
- serek śmietanowy
- cebula czerwona
- sałata lodowa
- polędwiczka wieprzowa
Polędwiczkę marynujemy kilka godzin w oliwie i sosie sojowym, z dodatkiem soku z cytryny. Następnie kroimy ją w kawałki i podsmażamy na patelni. Cebulę karmelizujemy. Granata obieramy i oddzielamy pestki (posłużą nam do wykonania sosu). Pomidorki kroimy na pół, a sałatę rwiemy w kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce.
Przygotowujemy sos: pestki granatu, ok 2 szklanki czerwonego wina i 2 łyżki miodu. Wszystko podgrzewamy w garnku, na małym ogniu, do momentu zgęstnienia sosu. Po ostygnięciu sosu, polewamy nim sałatkę. Łyżeczką nakładamy serek śmietanowy.
Mini tortille
Składniki:
- pierś z kurczaka
- awokado
- pomidorki koktajlowe
- cebula czerwona
- sałata lodowa
- marchewka
- tortilla
- sos jogurtowo-majonezowy
Pierś z kurczaka kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Przygotowujemy resztę składników: pomidorki kroimy na pół, cebulę w piórka, a awokado w paski. Z marchewki robimy "wstążki" za pomocą skrobaka.
Na patelni podgrzewamy placki, następnie dzielimy je na dwie części, smarujemy sosem, faszerujemy dodatkami i zawijamy. Gotowe!
Sery
Nie ma nic prostszego. Różne rodzaje serów, fantazyjnie ułożone, do tego winogrona i orzeszki.
Quesadillas
Sekretem tej prostej przystawki jest farsz. Możemy wykorzystać żółty ser, szynkę, cebulę, kukurydzę, czerwoną fasolę, paprykę, oliwki, pieczarki, kurczaka czy inne mięso. Co tylko chcemy.
Farszem przekładamy dwie tortille i całość podpiekamy na patelni, do momentu roztopienia się sera. Kroimy na trójkąty. Najlepiej smakuje z sosem.
Kanapeczki
Plastry wędzonego boczku z jajkiem czy salami z dodatkami na domowym chlebie, to zawsze strzał w dziesiątkę.
Smacznego!
Dżoana
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz