poniedziałek, 27 stycznia 2014

Krem brokułowy
























Składniki:
  • brokuły
  • bulion warzywny
  • 100 ml śmietany 18%
  • jajko / migdały



Zaczynamy od zblanszowania brokułów - wrzucamy je na chwilę do wrzącej, osolonej wody. Następnie przygotowujemy bulion warzywny, z kostki, bądź tradycyjny - wersja dla ambitnych ;). Ugotowane brokuły blendujemy z odrobiną bulionu i dodajemy do gotującego się wywaru. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dolewamy śmietanę, delikatnie mieszając. Czekamy, aż krem się zagotuje.

Jajko w koszulce
























W rondelku gotujemy wodę z dodatkiem łyżki octu. Doprowadzamy do wrzenia. W małej miseczce rozbijamy jajko i delikatnie przelewamy je do wrzącej wody. Następuje ścięcie białka. Wyjmujemy jajko łyżeczką i dodajemy je do zupy. Z naciętego jajka powinno wypłynąć żółtko.
























Migdały


























Na patelni prażymy migdały i posypujemy nimi zupę.
























Dżoana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz