Składniki dla dwóch osób:
- 200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
- brokuły
- kilka plastrów wędzonego łososia
- 2-3 pomidory
- koperek
- cytryna
- oliwa z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawy
- 200 ml śmietany kremówki 30%
Nastawiamy wodę w dwóch garnkach. Musimy pamiętać o jej posoleniu. W pierwszym będziemy
gotować makaron al dente. Drugi przeznaczamy na brokuły, które po
uprzednim podzieleniu na różyczki, wrzucamy na chwilę do wrzątku. W
międzyczasie przygotowujemy składniki: siekamy czosnek, a pomidory
sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Do garnka z grubym dnem wlewamy odrobinę oliwy i
wrzucamy czosnek. Po chwili dodajemy pomidory i brokuły, lekko
podsmażając je na małym ogniu. Siekamy koperek i dodajemy go do sosu,
razem ze śmietaną kremówką. Mieszamy, przyprawiamy solą oraz pieprzem i
czekamy, aż całość się zagotuje.
Przygotowujemy patelnię. Podsmażamy łososia na oliwie, z odrobiną soku z cytryny.
Na talerz wykładamy makaron, polewamy go sosem i zdobimy plastrami łososia.Dżoana
Przepysznie to wygląda, a ostatnio pokochałem brokuły! :D Super przepis!
OdpowiedzUsuńhttp://dominikwiecekphotography.blogspot.de/