piątek, 17 stycznia 2014

Makaron z brokułami i łososiem
























Składniki dla dwóch osób:
  • 200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • brokuły
  • kilka plastrów wędzonego łososia
  • 2-3 pomidory
  • koperek
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy
  • 200 ml śmietany kremówki 30%


























Nastawiamy wodę w dwóch garnkach. Musimy pamiętać o jej posoleniu. W pierwszym będziemy gotować makaron al dente. Drugi przeznaczamy na brokuły, które po uprzednim podzieleniu na różyczki, wrzucamy na chwilę do wrzątku. W międzyczasie przygotowujemy składniki: siekamy czosnek, a pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.


Do garnka z grubym dnem wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy czosnek. Po chwili dodajemy pomidory i brokuły, lekko podsmażając je na małym ogniu. Siekamy koperek i dodajemy go do sosu, razem ze śmietaną kremówką. Mieszamy, przyprawiamy solą oraz pieprzem i czekamy, aż całość się zagotuje.
Przygotowujemy patelnię. Podsmażamy łososia na oliwie, z odrobiną soku z cytryny.
Na talerz wykładamy makaron, polewamy go sosem i zdobimy plastrami łososia.

Dżoana

1 komentarz:

  1. Przepysznie to wygląda, a ostatnio pokochałem brokuły! :D Super przepis!

    http://dominikwiecekphotography.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń