niedziela, 16 lutego 2014

Pieczony łosoś

Składniki:
  • filet z łososia
  • makaron tagliatelle (szpinakowy)
  • suszone pomidory
  • oliwki
  • kapary
  • cytryna
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz 


Tradycyjnie zaczynamy od ugotowania makaronu al dente (tak, znowu makaron, po prostu uwielbiamy). Następnie ściągamy skórę z fileta z łososia, porcjujemy go. Na przygotowanej blaszce rozkładamy folię aluminiową. Układamy kawałki łososia, skrapiamy je oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem oraz plasterkami czosnku. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni, przy termoobiegu, przez około 10 minut.

Kroimy suszone pomidory, oliwki i czosnek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy czosnek i część suszonych pomidorów, następnie dodajemy makaron i kapary. Mieszamy wszystko razem i zostawiamy przez chwilę na małym ogniu.

Czas na tapenadę. Oliwki i resztę suszonych pomidorów blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Przygotowaną pastę przekładamy do rondelka i podgrzewamy 2-3 minuty.

Wykładamy wszystko na talerz, dodajemy cytrynę do skropienia ryby.
Smacznego!

Dżoana

1 komentarz: