- filet z łososia
- makaron tagliatelle (szpinakowy)
- suszone pomidory
- oliwki
- kapary
- cytryna
- czosnek
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz
Tradycyjnie zaczynamy od ugotowania makaronu al dente (tak, znowu makaron, po prostu uwielbiamy). Następnie ściągamy skórę z fileta z łososia, porcjujemy go. Na przygotowanej blaszce rozkładamy folię aluminiową. Układamy kawałki łososia, skrapiamy je oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem oraz plasterkami czosnku. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni, przy termoobiegu, przez około 10 minut.
Kroimy suszone pomidory, oliwki i czosnek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy czosnek i część suszonych pomidorów, następnie dodajemy makaron i kapary. Mieszamy wszystko razem i zostawiamy przez chwilę na małym ogniu.
Czas na tapenadę. Oliwki i resztę suszonych pomidorów blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Przygotowaną pastę przekładamy do rondelka i podgrzewamy 2-3 minuty.
Wykładamy wszystko na talerz, dodajemy cytrynę do skropienia ryby.
Smacznego!
Dżoana
Pysznie to wygląda!
OdpowiedzUsuń