Od dłuższego czasu zbierałam się do zrobienie tego
deseru, jakoś trudno mi było uwierzyć, że jest on tak prosty, i
tak pyszny. A jednak to prawda - potwierdzam ja, Zosia i Maku.
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- lody waniliowe (opcjonalnie)
- dodatki: cynamon, gałka muszkatołowa, garść płatków owsianych
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.Wrzucamy na
patelnię, dodając odrobinę masła i posypując lekko cukrem. Podlewamy
wodą. Czekamy, aż jabłka zmiękną, ale nie rozciapią się. Chodzi o to, by zachowały swój kształt. Dodajemy przyprawy.
W miseczce przygotowujemy kruszonkę, łącząc wszystkie
składniki. Lekko je ugniatamy, aż do powstania tzw. "grudek". Na koniec
dodajemy płatki owsiane. W
przygotowaniu kruszonki najważniejsze jest zachowanie proporcji składników - 2:1:1.
Następnie przekładamy jabłka do naczynia żaroodpornego
lub do kilku mniejszych (tak, jak ja) i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 25-30 min., w temp. 200 stopni C.
Podajemy ciepłe, posypując cukrem pudrem. Deser doskonale komponuje się z
gałką lodów.
Dżoana
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz