czwartek, 7 listopada 2013

Apple Crumble


Od dłuższego czasu zbierałam się do zrobienie tego deseru, jakoś trudno mi było uwierzyć, że jest on tak prosty, i tak pyszny. A jednak to prawda - potwierdzam ja, Zosia i Maku.


Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru 
  • 100 g masła
  • lody waniliowe (opcjonalnie)
  • dodatki: cynamon, gałka muszkatołowa, garść płatków owsianych


Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.Wrzucamy na patelnię, dodając odrobinę masła i posypując lekko cukrem. Podlewamy wodą. Czekamy, aż jabłka zmiękną, ale nie rozciapią się. Chodzi o to, by zachowały swój kształt. Dodajemy przyprawy.

W miseczce przygotowujemy kruszonkę, łącząc wszystkie składniki. Lekko je ugniatamy, aż do powstania tzw. "grudek". Na koniec dodajemy płatki owsiane. W przygotowaniu kruszonki najważniejsze jest zachowanie proporcji składników - 2:1:1.

Następnie przekładamy jabłka do naczynia żaroodpornego lub do kilku mniejszych (tak, jak ja) i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 25-30 min., w temp. 200 stopni C. Podajemy ciepłe, posypując cukrem pudrem. Deser doskonale komponuje się z gałką lodów.
























Dżoana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz