sobota, 30 listopada 2013

Łososiowe przystawki
























Trafiła nam się niespodziewanie porcja wędzonego łososia, prosto znad morza. W naszej kuchni taki prezent nie może się zmarnować. Dlatego dzisiaj na blogu dwie proste i pyszne propozycje łososiowych przystawek.

























Na początek najprostsza z możliwych propozycji - kanapeczki z łososiem.
























Oprócz ryby potrzebne nam są:
- bagietka
- sałata lodowa
- pomidor
- jajka ugotowane na twardo
- kapary
- majonez
- cytryna
- świeżo zmielony pieprz


 Prawda, że wyglądają apetycznie?

Drugą wersją prostego wykorzystania wędzonego łososia jest przygotowanie tartaletek. Sprawdzony przepis na spody z kruchego ciasta znalazłam na stronie ArtKulinaria, i zawsze z niego korzystam. 

Upieczone formy, po wystygnięciu, wypełniamy serkiem śmietankowo-szczypiorkowym z dodatkiem świeżego ogórka, pokrojonego w drobną kostkę. Na masę serkową wykładamy plastry ryby, a całość dopełnia pan w zielonym garniturku i kwaśna minka-cytrynka ;).


























Dżoana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz