czwartek, 14 listopada 2013

Kremowe risotto z grzybami


























Zaczęło się niewinnie.
Niedzielne przedpołudnie. Telefon.
- Jesteście w domu?
- Jesteśmy.
- To my zaraz do was podjedziemy.
I podjechali. Z koszyczkiem grzybów.
- Zrób coś z tym, a my wpadniemy na degustację.
Hmm, szybka burza mózgów i już wiem. Będzie risotto!


Składniki:
  • 0,5 kg grzybów
  • ryż do risotto
  • śmietana kremówka 30%
  • natka pietruszki
  • cebula
  • bulion warzywny ok. 0,5l
  • oliwa z oliwek
Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia, umycia i pokrojenia grzybów. Następnie siekamy pietruszkę i kroimy cebulę w drobną kostkę. Do przygotowania risotto będziemy używać bulionu, więc gotujemy warzywa, lub korzystamy z łatwiejszej opcji – kostka rosołowa warzywna.

Do wykonania risotto potrzebne nam są dwie patelnie. Rozgrzewamy na nich oliwę z oliwek i dodajemy pokrojoną cebulę (do każdej). 

Patelnia nr 1:
Płuczemy ryż pod wodą i odcedzamy. Dodajemy go do zeszklonej, miękkiej cebuli. Mieszamy i zalewamy częścią bulionu. Kiedy ryż wchłonie bulion, dolewamy go po trochu na nowo i dalej mieszamy. Gotowanie ryżu (al dente) w bulionie trwa ok. 15 minut.

Patelnia nr 2:
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby. Dusimy całość pod przykrywką na małym ogniu. Kiedy grzyby zmiękną, przyprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zalewamy śmietaną kremówką. Doprowadzamy do zagotowania i zostawiamy na ok. 5 minut na małym ogniu (sos gęstnieje wraz z czasem gotowania).



Sos grzybowy łączymy z ryżem na patelni. Na małym ogniu doprowadzamy całość do wrzenia i gotowe.
























Dżoana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz