wtorek, 19 listopada 2013

Krem pomidorowo-paprykowy



Składniki:
  • 1 kg pomidorów
  • 0,5 kg papryki
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • bagietka
  • ser żółty
  • zioła



Przygotowujemy składniki: paprykę kroimy w paseczki, cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Pomidory należy obrać ze skórki, więc nacinamy na nich znak x, wkładamy na chwilę do wrzątku i obieramy. Kroimy w kostkę.
W garnku z dużym dnem, na oleju, podsmażamy czosnek i cebulę, do momentu w którym zmiękną. Następnie dodajemy paprykę. Na końcu, kiedy papryka już zmięknie, dokładamy pomidory.
Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie blendujemy i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami (np. bazylią). Zupę należy ponownie zagotować.


W międzyczasie zajmujemy się grzankami. Kroimy bagietkę, posypujemy startym serem i ziołami. Wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.
Zupę ozdabiamy śmietaną.

























Dżoana

1 komentarz: