Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 0,5 kg papryki
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- bagietka
- ser żółty
- zioła
Przygotowujemy składniki: paprykę kroimy w paseczki, cebulę
w kostkę, a czosnek w plasterki. Pomidory należy obrać ze skórki, więc nacinamy
na nich znak x, wkładamy na chwilę do wrzątku i obieramy. Kroimy w kostkę.
W garnku z dużym dnem, na oleju, podsmażamy czosnek i cebulę,
do momentu w którym zmiękną. Następnie dodajemy paprykę. Na końcu, kiedy
papryka już zmięknie, dokładamy pomidory.
Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 10
minut. Następnie blendujemy i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami (np. bazylią).
Zupę należy ponownie zagotować.
W międzyczasie zajmujemy się grzankami. Kroimy bagietkę,
posypujemy startym serem i ziołami. Wkładamy na kilka minut do rozgrzanego
piekarnika.
Zupę ozdabiamy śmietaną.
Dżoana
pyszności!!!!!!!
OdpowiedzUsuń